2 Mayıs 2012 Çarşamba

Sedir (Cedrus libani)








Sedir ağacı, genel olarak Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde, Anadolu’da batı, orta ve doğu Toroslarda doğal olarak yayılış gösterir. Sedir, kuzeyde Erbaa ve Niksar çevrelerinde küçük ve izole bir yayılış gösterir.

40 m.ye kadar boy, 3 m.ye kadar çap yapabilen sedir ağacı, genç iken piramit görünüşlü, yaşlılarda geniş, yassı tepeli, düzgün gövdeli güzel görünüşlü bir ağaç türüdür. Yurdumuzda birçok yerde görüldüğü gibi nispeten kurak ve kalkerli yamaçlarda çoğu kez kayalar arasında yetişebilmektedir. Toros sediri, serin ve derin topraklarda iyi bir gelişme ve büyüme gösterir

Genç yaşlarda sivri tepeler oluşturan Toros sediri,  yaşlandıkça yayvan ve basık bir tepe yapar. Sık meşcerelerde gövde yapısı düz, az dallı ve dolgundur. Derine giden kazık kök sistemine sahiptir. Özellikle kireçtaşı topraklarda yarık ve çatlaklarda oldukça derine gider.

Toros sediri, Acalla undulana’nın tehdidi altındadır. Rüzgâr etkilerine duyarlıdır.

Sedir ağacının kerestesi, mobilya, doğrama, tel direği, inşaat ve gemi kerestesi, kâğıt, lif ve selüloz odunu ve yonga levha imalinde kullanılmaktadır.

Hiç yorum yok: