3 Mayıs 2012 Perşembe

Akcaagac (Acer)

Acer negundo yaprak


Acer negundo (dişbudak yapraklı akçaağaç) tohum
Çoğunluğu kışın yaprağını döken ağaç, bazıları ağaççık halindeki odunsu bitkilerdir. Adını ağır, beyaz ve sert olan odunundan alan Akçaağacın gövdeleri genç yaşlarda düzgün ve pürüzsüz, sonraları derin çatlaklı levhalar halinde parçalanmış olan kabukları vardır. Sonbaharda yedek madde olarak nişasta depo ettiklerinden sürgün uçlarından koparılınca süt çıkan türleri vardır.

Kanatlı meyveleri kelebeğe benzediği için bazı bölgelerde "kelebek ağacı" olarak da adlandırılırlar. Her mevsim ayrı bir renk alan yaprakları, göz alıcı çiçek ve meyveleri ile park bahçe ağacı olarak özel bir önem taşır. Sarımsı yeşil renkteki çiçekleri salkım halindedir.

Kaplama üretiminde aranan ağaç türlerindendir. Kuşgözü şekilli urlu kaplamaları dalgalı, benekli, damarlı görünüşü ile çok aranır. Ayrıca parke, oyuncak, kontrplak, alet sapları, müzik aletleri ve makara yapımında kullanılır.

Birbiri aralarında kolayca hibrid yapabildikleri için 100'ü aşkın türü, alt türü, varyete ve formları vardır. Ülkemizin muhtelif yerlerinde en az 8-10 tanesi doğal olarak bulunduğu gibi bazıları da dışarıdan getirilen süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Önemli türleri;
Dağ Akçaçağacı (Acer pseudoplatanus L.) (Y)
Çınar Yapraklı Akçaağaç (Acer platanoides L.) (Y)
Fransız Akçaağacı (Acer monspessulanum L.) (N)
Ova Akçaağacı (Acer campestre L.) (Y)
Tatar Akçaağacı (Acer tatarcium L.) (Y) 

Dişbudak Yapraklı Akçaağaç (Acer negundo L.) (Y) 

Hiç yorum yok: