6 Mayıs 2012 Pazar

Mavi Vapur Dumanı

Mavi Vapur Dumanı, görüntüsü mükemmel bir bitki. Bahçe çiçeklerinin en mavilisi, gölgede kocaman yapraklar, güneşte ise sevimli mink yapraklara sahip. Bu nedenle güneş gören bir yerde saksı çiçeği olarak da bakılabilir. Aldığınız çiçek tohumlarını  kolaylıkla çimlendirmek mümkün. Zorlu bir çiçek bakımı gerektirmediğinden  de ayrıca şahane. Aşağıda evde torfta karanlık bir yerde çimlendirdiğim tohumlarımın 
son halini görebilirsiniz. 


Çiçek Çimlendirme
Mavi Vapur Dumanı
 Bu haliyle pek minicikler, balkonda güneş altında oldukları için bu şekildeler sanırım.  Ama iyi beslendiklerinden ve susuz kalmadıklarından emin olmak için her gün en az iki kez kontrol ediyorum.

Çiçek tohumları ortalama bir pakette tohumun büyüklüğüne göre yüzlerce olabiliyor. Benim paketten de bir sürü çıktı. Bir saksıya imkanı yok sığmazlardı. Yukarıdaki halleriyle bile biraz sıkışık haldeler. Braz büyüdüklerinde onları fide torbalarına alıp sonra da apartmanın bahçesine dikeceğim. Aşağıda, artan tohumlarımı ektiğim büyük karışık saksıdan bir kare görüyorsunuz.

Çiçek tohumları çimlendirme
Burda kamereya en yakın büyük olanlar Latince adı zinnia elegans olarak bilinen kirli hanım çiçeği.  Yere yakın minikler bizim vapur dumanları. Resmin ortasında tohum haline gördükleriniz ise çin karanfili.


Mavi Vapur Dumanı Tohumu 
 Mavi vapur dumanı tohumunu merak ediyorsanız, işte yaprakların üzerinde kalmış olan tohum kabuklarına bakarak bir fikir sahibi olabilirsiniz. Maalesef tohumların fotoğraflarını çekmeden önce ekmiş bulundum hepsini. Siyah renkli, ince uzun biçimli, ortalama 2-3mm boyutlarında (fotoğraftaki boyutun 4'te biri kadar)  ama boyutlarından beklenmeyecek kadar çabuk çimlenen tohumlar.

Eğer siz de mavi vapur dumanı yetiştirmek istiyorsanız tek yapmanız gereken bir marketten ya da online alışveriş sitelerinden çiçek tohumu ve torf sipariş etmek.

  • Bir kabı (yoğurt kabı, meyve kasası, vs.) ya da saksıyı en az 6 cm kalınlığında torfla gevşekçe doldurun. Elinizle çok bastırmadan yüzeyini düzeltin.  
  • Sonra tohumları çok sık olmayan bir şekilde (benimkiler biraz sık oldu, siz öyle yapmayın) serpin. Genelde kural, tohum uzunluğunun en fazla iki katı kadar torfla tohumun örtülmesidir. Ama mavi vapur dumanı tohumu çok küçük olduğu için üstüne tekrar torf koymanıza gerek yok, yoksa tohumlar toprağı delip çıkamaz. 
  • Güneş görmeyen ama ılık bir yerde her sabah ve akşam bir fısfısla yüzeyi nemlendirecek kadar sisleme sulayın. Biten camsil, oda parfümü vs. fısfıslarını iyice yıkayarak su doldurup bu işi halledebilirsiniz. Çimlenme gerçekleşene kadar güneş görmemesi ve nemli kalması çok önemli.  
Kimi yerlerde çmlendirme için üstünü naylonla filan örtün diyorlar, nem ve ısı kaybını önlemek için. Ama ben bir paket çiçek tohumunu havasızlık sonucu oluşan mantar yüzünden kaybettim. O yüzden bence örtmek doğru değil. Bence dışarıda hava sıcaklığı ortalama 15 dereceyi bulana kadar evin içinde bir yerlerde, sonrasında ise dışarıda çimlendirilebilir.  İlkbahar çimlendirme için en uygun mevsim. Ama uygun nem ve sıcaklığı sağladığınız sürece her mevsim çimlenebilir.


1 yorum:

Adsız dedi ki...

bende aldım ama malesef zengardendan aldıgım tohumların nerdeyse hiçbiri cimlenmedi:(100tl yi gecik tohum almıştım zengardendan:(uzerinde son kullanma tarihi olan tohumlardan alıyorum inş.artık.tarihi geçmiş tohumlar cimlenmeyebiliyor cunku.nasip meselesi hersey ,bana nasip olamadı vapur dumanı cimlendirmek bu yuzden:(