24 Mayıs 2012 Perşembe

Keçi boynuzu 2

Geçen sefer keçiboynuzunun yalnızca fotoğraflarını koymuştum. Bu sefer nasıl çimlendirdiğimden biraz bahsedeyim. 

Keçi boynuzunun içinden çıkan tohumlar, oldukça sert, kuru, nerdeyse taşsı tohumlar. Bu yüzden çimlenmeleri zor olabiliyor. Susuz yerlerde doğal olarak yetişebilmesi de buna bağlı, bitki yeterli su olduğundan emin olmadan, yani iyice suya doymadan çimlenmeyi reddediyor. O halde onu suya doyurmak lazım. 

Kimi yerlerde kabuğu aşındırmak için asit kullanıldığını okudum. Benim durumumda gerekli olmadı. Kaynadıktan sonra biraz soğutulmuş suyla doldurduğum bardağa tohumları atıp iyice şişmelerini bekledim. Su soğudukça suyu değiştirip yeniden sıcak suyla yenilemekte fayda var. Tohum, bu dönemde oksijenli solunum yaptığı için (çünkü hiç klorofili yok) suyun oksijeni azaldıkça tohumun çimlenmesi güçleşir. Sıcak su da tohumun sert kabuğunu yumuşatır. Aman sakın, tohumları haşlamayın ama. 

İyice şişen ve kimisi kk ucu veren tohumları torfa alıp gölgede düzenli olarak sulamaya devam edin. Ortam ısısı 12-13 derecenin altına düşmüyorsa üstünü örtmenize gerek yok. Mantar ve küf oluşumu riskine değmez bence. Geç olsun, güç olmasın :)


Aşağıdakiler keçiboynuzlarının son halleri. İlk hallerini merak edenler buraya tıklayabilirler.


 

Hiç yorum yok: