4 Mayıs 2013 Cumartesi

BİTKİ BESİNİ



Besin veriyordum, bir ara uygun fiyata bulmuştum topluca almıştım, yok çiçek açtıran, yok çiçeksiz bitkilere vs. Önemli olan şunu hatırlamak: besinin içeriğinde şu üç temel element, karışım olarak bulunur. 
azot (N) yaprakları canlandırır, 
fosfor (P) çiçek açmasını sağlar, 
potasyum (K) meyvenin tadını güzelleştirir. 

Çiçekli bitkiler için fosforlu, çiçeksiz bitkiler için azotlu, sebze fideleri için potasyumlu besin lazım. Genel bitki besinlerinde bu üçü zaten %5-%6 oranında  bulunur. O türden besinleri her tür bitkiye verebilirsiniz.

Diğer elementlerin gübre etkisi pek yok. Saksıdaki toprağın içindeki yeter.    

Uygun gübreyi tabii gelişme, çiçek açma, meyve verme zamanlarından hemen önce  vermek gerek.  Örneğin kış sonu azot, ilkbahar ortası-sonu fosfor, ilkbahar sonu-yaz başı potasyum gibi...

Cam güzelinin Bakımı ve Cam güzeli neden solar?


 Çiçeğiniz soluyorsa iki nedeni vardır,

*ya fazla suladınız,  o zaman sulamdan bekleyeceksiniz biraz kurusun. Alttaki deliklerden hava alacak şekilde  saksıyı ızgara gibi bir şeyin üstüne koymak iyi gelebilir.

*ya da az suladınız. Ttoprak üstten nemli de olsa alt taraflar kuru olabilir.  O zaman saksının altını delip  altına tabak koyup tabağa su koyun. Alttan çeksin suyu. Suyu üstten verince su alt tabakalara inmeyebilir, toprak sıkı olduğu için. alttan su vermek köklere iyi gelir.

bir ihtimal de kökünün mantarlanmış olması, öyle olunca pek kurtuluşu olmuyor :( saksıyı değiştirmek, kökün etrafındaki toprağı bitkiyi incitmeden temizlemek ve yeni toprağa dikmek gerekir o zaman.